Które produkty wyłączyć z diety, aby złagodzić ból?
Odpowiednia dieta ma wpływ na częstotliwość występowania ataków bólu głowy, przez co jest ważnym elementem profilaktyki i leczenia migren. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które mogą powodować migrenę, co nie znaczy jednak, że osoba chora musi eliminować je wszystkie.
Wśród produktów, które należy ograniczyć wymienia się:
-
kakao, czekoladę i jej pochodne (np. ciastka z czekoladą, masło czekoladowe)
-
długo dojrzewające sery, maślanka, kefir, jogurt z uwagi na wysoką zawartość tyraminy
-
owoce cytrusowe, ananasy, banany, rodzynki, figi
-
alkohol (zwłaszcza piwo i wino)
-
rośliny strączkowe (m.in. groszek, fasola, bób, soja)
-
orzechy (zwłaszcza arachidowe) oraz zawierające je produkty
-
grzyby i owoce z naruszoną skórką (m.in. ryzyko rozwoju pleśni niewidocznych gołym okiem, produkujących toksyny wywołujące atak migreny)
-
pomidory, awokado w nadmiernych ilościach, produkty konserwowe
-
ryby wędzone, wszystkie konserwy rybne i ryby marynowane
-
owoce morza
-
napoje zawierające kofeinę (np. kawa, czarna herbata, napoje energetyzujące, cola)
-
lody
-
produkty wysoko przetworzone
-
produkty o wysokiej zawartości tłuszczu
-
potrawy smażone
-
ciężkostrawne dania
-
produkty zawierające aspartam (E951) lub glutaminian sodu (E621)
-
ocet i produkty zawierające ocet (np. ketchup)
-
azotany (znajdujące się w przetworzonym mięsie)
Nie oznacza to jednak, że chora osoba musi eliminować je wszystkie. Każdy z nas może inaczej reagować na wybrane produkty, jednak ich ustalenie jest bardzo trudne, ponieważ reakcja organizmu jest zwykle opóźniona nawet o 24 godziny.
Pomocnym w zidentyfikowaniu reakcji na konkretne produkty jest prowadzenie dziennika żywieniowego, w którym zapiszemy składniki oraz ich zestawienia. Pozwoli to ustalić, czego unikać w codziennej diecie. Atak bólu następuje zwykle 2-3 godziny po zjedzeniu posiłku.
Dietę można wzbogacić naparami z ziół, m.in. rumianku, melisy, kozłka lekarskiego i świeżego imbiru, który pomaga na migrenę. W sumie należy również wypijać przynajmniej 1,5 litra wody dziennie.
Z drugiej strony: również i głód jest jednym z czynników dietetycznych wyzwalających migrenę. Badania wskazują, że nawet 50% osób chorujących na migrenę dostaje ataku po 16 godzinach bez jedzenia. Może to być związane ze zmianami poziomów serotoniny i norepinefryny oraz rozszerzaniem się naczyń krwionośnych wokół mózgu, a także wydzielaniem hormonów stresu, szczególnie kortyzolu.
1. Arora H., Kaur R., The Role of Diet in Migraine Headaches, Dehli Psychiatry Journal, 11 (1), 2008, 69-72.
2.Teixido M., Carey J., Migraine – More than a Headache, Johns Hopkins Medicine, 2014, https://www.hopkinsmedicine.org/otolaryngology/_docs/Migraine%20patient%20handout.pdf
3. Sun-Edelstein Ch., Mauskop A., Foods and Supplements in the Management of Migraine Headaches, Clin J Pain, 25 (5), 2009, 446-452.
4. Alpay K., Ertas M., Orhan E.K., Ustay D.K., Lieners C., Baykan B., Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial, Cephalalgia, 30 (7), 2010, 829-837.
5. Wójcik-Drączkowska H., Bilińska M., Nyka W., Migrena – rozpoznanie i leczenie, Forum Medycyny Rodzinnej, 2007, 1 (2), 109-114.
6. Sun-Edelstein Ch., Mauskop A., Foods Triggers and Nutrient Therapies, w: Migraine Headaches.
7. Andreeva V.A., Edelenyi F.S., Druesne-Pecollo N., Touvier M., Hercberg S., Galan P., Macronutrient Intake in Relation to Migraine and Non-Migraine Headaches, Nutrients, 2018, 10 (1309), 1-10.
8. National Headache Foundation, Low Tyramine Headache Diet, https://headaches.org/wp-content/uploads/2018/02/237149311-Low-Tyramine-Headache-Diet-from-the-National-Headache-Foundation.pdf
9. Stępień A., Kryteria diagnostyczne i leczenie migreny w oparciu o obowiązujące zalecenia międzynarodowe, Medycyna po Dyplomie, 2011, 9 (20), 81-87