Które produkty wyłączyć z diety, aby złagodzić ból?

Odpowiednia dieta ma wpływ na częstotliwość występowania ataków bólu głowy, przez co jest ważnym elementem profilaktyki i leczenia migren. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które mogą powodować migrenę, co nie znaczy jednak, że osoba chora musi eliminować je wszystkie.

 

Wśród produktów, które należy ograniczyć wymienia się: 

 

  • kakao, czekoladę i jej pochodne (np. ciastka z czekoladą, masło czekoladowe)

  • długo dojrzewające sery, maślanka, kefir, jogurt z uwagi na wysoką zawartość tyraminy

  • owoce cytrusowe, ananasy, banany, rodzynki, figi

  • alkohol (zwłaszcza piwo i wino)

  • rośliny strączkowe (m.in. groszek, fasola, bób, soja)

  • orzechy (zwłaszcza arachidowe) oraz zawierające je produkty

  • grzyby i owoce z naruszoną skórką (m.in. ryzyko rozwoju pleśni niewidocznych gołym okiem, produkujących toksyny wywołujące atak migreny)

  • pomidory, awokado w nadmiernych ilościach, produkty konserwowe

  • ryby wędzone, wszystkie konserwy rybne i ryby marynowane

  • owoce morza

  • napoje zawierające kofeinę (np. kawa, czarna herbata, napoje energetyzujące, cola)

  • lody

  • produkty wysoko przetworzone

  • produkty o wysokiej zawartości tłuszczu

  • potrawy smażone

  • ciężkostrawne dania

  • produkty zawierające aspartam (E951) lub glutaminian sodu (E621)

  • ocet i produkty zawierające ocet (np. ketchup)

  • azotany (znajdujące się w przetworzonym mięsie)

 

 

Nie oznacza to jednak, że chora osoba musi eliminować je wszystkie. Każdy z nas może inaczej reagować na wybrane produkty, jednak ich ustalenie jest bardzo trudne, ponieważ reakcja organizmu jest zwykle opóźniona nawet o 24 godziny.

Pomocnym w zidentyfikowaniu reakcji na konkretne produkty jest prowadzenie dziennika żywieniowego, w którym zapiszemy składniki oraz ich zestawienia. Pozwoli to ustalić, czego unikać w codziennej diecie. Atak bólu następuje zwykle 2-3 godziny po zjedzeniu posiłku. 

Dietę można wzbogacić naparami z ziół, m.in. rumianku, melisy, kozłka lekarskiego i świeżego imbiru, który pomaga na migrenę. W sumie należy również wypijać przynajmniej 1,5 litra wody dziennie.

Z drugiej strony: również i głód jest jednym z czynników dietetycznych wyzwalających migrenę. Badania wskazują, że nawet 50% osób chorujących na migrenę dostaje ataku po 16 godzinach bez jedzenia. Może to być związane ze zmianami poziomów serotoniny i norepinefryny oraz rozszerzaniem się naczyń krwionośnych wokół mózgu, a także wydzielaniem hormonów stresu, szczególnie kortyzolu. 

 

 



1. Arora H., Kaur R., The Role of Diet in Migraine Headaches, Dehli Psychiatry Journal, 11 (1), 2008, 69-72.
2.Teixido M., Carey J., Migraine – More than a Headache, Johns Hopkins Medicine, 2014, https://www.hopkinsmedicine.org/otolaryngology/_docs/Migraine%20patient%20handout.pdf
3. Sun-Edelstein Ch., Mauskop A., Foods and Supplements in the Management of Migraine Headaches, Clin J Pain, 25 (5), 2009, 446-452.
4. Alpay K., Ertas M., Orhan E.K., Ustay D.K., Lieners C., Baykan B., Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial, Cephalalgia, 30 (7), 2010, 829-837.
5. Wójcik-Drączkowska H., Bilińska M., Nyka W., Migrena – rozpoznanie i leczenie, Forum Medycyny Rodzinnej, 2007, 1 (2), 109-114.
6. Sun-Edelstein Ch., Mauskop A., Foods Triggers and Nutrient Therapies, w: Migraine Headaches.
7. Andreeva V.A., Edelenyi F.S., Druesne-Pecollo N., Touvier M., Hercberg S., Galan P., Macronutrient Intake in Relation to Migraine and Non-Migraine Headaches, Nutrients, 2018, 10 (1309), 1-10.
8. National Headache Foundation, Low Tyramine Headache Diet, https://headaches.org/wp-content/uploads/2018/02/237149311-Low-Tyramine-Headache-Diet-from-the-National-Headache-Foundation.pdf
9. Stępień A., Kryteria diagnostyczne i leczenie migreny w oparciu o obowiązujące zalecenia międzynarodowe, Medycyna po Dyplomie, 2011, 9 (20), 81-87

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.